fredag 27 januari 2012

Färger - vad står dom för?

Rött har lägst frekvens och står för aktivitet och konfrontation. Rött stimulerar mod, styrka och framgång. För mycket rött kan göra att man blir aggressiv. Färgen är bra om man vill: manifestera något och synas. I inredning passar rött i festrum och lekrum

Rosa är lugnande och läkande. Färgen stimulerar kärlek och frid samt är bra till barn och vid sorgearbete.

Orange står för optimism, förändring och utveckling. Färgen stimulerar hälsa och vitalitet. I inredning är orange bra i kök och matrum.

Gult står för intellekt. Färgen stimulerar klarsynthet, organisation, disciplin, frihet, glädje och relationer. Gult är välkomnande och därför bra i entréer, matrum, kök och kontor. Färgen ska ej vara i sovrum, då vi behöver slappna av på natten.

Grönt är utvecklande på alla plan. Det är en rogivande, helande färg som inger hopp. Färgen är bra i badrum, men sparsamt om du ska vara aktiv i ett rum.

Blått står för själslig frid, goda ideal, koncentration, lugn, stillhet och tillit. Inom Feng Shui står färgen för arbete och framgång. Färgen stillar kroppen, lindrar stress och reducerar inflammationer. Ljusblått är bra för hyperaktiva barn och vid konflikter.
 
Lila verkar dämpande och står för intuition, medvetenhet, lärande och disciplin. Det är en färg som inger trygghet och är utmärkt i meditationsrum.

Vitt står för renhet, fokusering och oskuld. Inom Feng Shui står den för död. Vitt är bra till takfärg då den är chihöjande. För mycket vitt kan kännas stelt, sterilt och kallt.

Svart står för mystik, sorg, sensualism, magi, stillhet och tystnad. Svart är ytterst olämplig i barnrum och på sjukhus.

Grått står för dubbeltydighet, kompromiss och självbehärskning. Färgen kan uppfattas som dyster.

Brunt är stabiliserande och anknyter till naturen och vårt ursprung. Färgen kan stå för stagnation, åldrande och död.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar